Sid Meiers Civilization V Skidrow Full download [Tek link | 2013 | 3,1Gb]

Civilization V

Civilization 5 minimum Sistem Gereksinimleri:
o İşletim Sistemi: Windows XP SP3/ Windows Vista SP2/ Windows 7
o İşlemci: Intel Core 2 Duo 1.8 GHz veya AMD Athlon X2 64 2.0 GHz
o Bellek: 2 GB RAM
o Grafikler:256 MB ATI HD2600 XT veya daha iyisi, 256 MB nVidia 7900 GS veya daha iyisi, yada Core i3 veya daha iyi onboard grafik
o DirectX: DirectX sürümü 9.0c
o HDD: 8 GB Boş disk alanı
o Ses: DirectX 9.0c-uyumlu ses kartı

20 yıllık geçmişi ile PC’nin en efsanevi serilerinden biri olan Civilization, beşinci oyunu ile ekranlarımıza konuk oluyor. FPS oyuncuları için John Carmack neyse, strateji severler için de Sid Meier odur. Merak ediyorum da Sid Meier acaba daha kaç Civilization oyununa daha imzasını atacak. Elbette artık herkes gibi onlar da değişen oyunculuğun gidişatına (Sıradan oyuncuların artması gibi) ayak uydurmaya çalışıyorlar. Konsollar için geliştirilen Civilization Revolution bunun ilk göstergesi olmuştu. Konsol versiyonunu saymazsak aradan geçen beş yıldan sonra Civilization V de değişimden pay aldığını gösteriyor.

Civilization V, köklü değişikliklerle karşımıza çıkıyor. İleride bahsedeceğim bu değişikliklerden bazıları çok olumlu olurken, bazıları da tam aksini düşündürüyor. Genel olarak baktığımızda en köklü değişikliklerin yeni altıgen yapısı ve oyunun biraz daha basite indirgenmiş olduğu görülüyor. Altıgen yapı, herkesi memnun edecek bir gelişme olmuş fakat Civilization IV’e kıyasla eksilen özellikler Civilization fanatiklerini üzebilir. Zira Civilization V’in Civilization IV’ten çok, konsol versiyonu Revolution’a olan benzerliği göze çarpıyor.





Altıgen yapı oyunun oynanışını tamamen değiştirmiş. Serinin önceki oyunlarında haritanın karelere bölünmesi nedeniyle birimlerinize ve şehirlerinize ulaşılabilecek sekiz yol bulunuyorken, Civilization V’te altı tane bulunuyor. Bu nedenle artık ünitelerinizi daha rahat savunabiliyor ve daha rahat strateji kurabiliyorsunuz. Artık haritanın her bir noktasında (Altıgenler) sadece tek bir birim bulundurabiliyorsunuz. Hatırlarsanız eskiden tek bir kareye istediğiniz kadar ordu biriktirebiliyorsunuz. Artık her altıgene tek bir birim konuşlandırabildiğiniz için uzak menzilli ünitelerinizi koruyabiliyor ve daha derin stratejiler kurabiliyorsunuz. Bu sayede oyun, daha çok satrançtakine benzer bir oynanışa bürünüyor.
Fakat bunun bir de dezavantajı bulunuyor. Ordularınız daha geniş bir alana yayıldığı için dar geçitlerden geçirmeniz çok zorlaşıyor ve sıkışıyorlar. Her ne kadar iki üniteyi yer değiştirme opsiyonunuz bulunsa da bu duruma çözüm olmuyor; sadece hasarlı birimleri geri çekebilmeye yarıyor. Aslında bir işçi ile bir savaş ünitesini aynı alanda bulundurabiliyorsunuz fakat birden çok işçiyi de savaş üniteleri gibi tek bir yerde toplayamıyorsunuz. Bu nedenle, özellikle oyunun başlarında gelişme süreci oldukça yavaşlıyor.



Altıgen yapının oynanışın haricinde grafikleri de etkilediğini görebiliyorsunuz. Harita karelere bölünmek zorunda olmadığı için daha yumuşak geçişler içeren gerçekçi bir görünüm kazanmış. Aslında Civilization V’in, serinin en güzel görünen oyunu olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Birimlerin ilk çağlardan günümüze kadar gelişmelerini ufak detaylarına kadar görebiliyorsunuz. Bir şehre atom bombası attığınızda gerçekleşen patlama efekti ile kendinizi iyi hissediyor ve aynı efekti tekrar görebilmek için yenisini üretmeye başlıyorsunuz.
Haritaların doğal zemin dokuları artık çok daha iyi görünüyor ve tarla, maden ve petrol rafinerisi gibi yapılar inşa ettiğinizde haritanın bir parçasına dönüşüyorlar. Üniteleri seçtiğinizde ışık hüzmesi ile gösterilmeleri bir lider olmanızdan çok, tanrısal bir güç olduğunuz hissini verse de gayet şık duruyor. Arayüzün sahip olduğu Art Deco stili ise göze hoş görünüyor. Keskin hatlara sahip olan ve köşelerde ovalleşen menüler Civilization V’i farklı bir havaya bürümüş.
Civilization V, seriyle ilk defa tanışanlar için harika bir oyun. Tarihi en baştan yazabilmek, ülkenizin kaderinin size bağlı olması ve kendinizi lider gibi hissettirebilmesi açısından oyun dünyasının en kaliteli yapımları arasında bulunuyor. Bir lider olarak aldığınız kararlar, bütün dünyanın özendiği bir uygarlık olmanızı sağlayabileceği gibi tarihten silinerek kaybolan bir medeniyet olmanıza da neden olabiliyor.


Seçebileceğiniz 18 uygarlık bulunuyor. Bunları liderleri ile sıralarsak: Amerika(Washington), Arabia (Harun al-Rashid), Aztec (Montezuma), China (Wu Zeitan), Egypt(Ramesses II), England (Elizabeth), France (Napoleon), Germany (Bismarck), Greece(Alexander), India (Gandhi), Iroquois (Hiawatha), Japan (Oda Nobunaga), Ottomans(Suleiman), Persia (Darius I), Rome (Augustus Ceasar), Russia (Catherine), Siam(Ramkhamhaeng) ve Songhai (Askia). Ayrıca oyunu eğer Deluxe paketi ile satın alırsanızBabylon (Nebuchadnezzar II) uygarlığı da ekleniyor.
Tüm uygarlıkların kendilerine has oyun stilleri ve özel birimleri bulunuyor. MeselaOsmanlı’yı seçerseniz barbarların deniz ünitelerini %50 şans ile kendi biriminize çevirebiliyorsunuz (Enteresan bir bonus). Ayrıca yeniçeri ve sipahi gibi Osmanlı’ya özel birimler üretebiliyorsunuz. Bazı uygarlıkların oyunun sonlarına doğru açılan teknolojiler için avantajı bulunuyor, bazılarının ise en başta yayılmaya el veren avantajları bulunuyor. Kendi oyun stilinize göre seçeceğiniz uygarlığa dikkat etmeniz gerekiyor.
Her uygarlığın lideri iletişim kurduğunuzda kendi dilinde konuşuyor. Kültür ve medeniyetleri konu alan bir oyun için hoş bir ayrıntı olmuş. Her ne kadar Sultan Süleyman’ın seslendirmesi oldukça kötü olsa da Türkçe konuşmalar duymak güzel oluyor.

Uygarlıkların dışında yeni bir özellik olan şehir devletleri bulunuyor. Bu tek şehirlik devletler haritadaki barbarlar gibi yapay zeka tarafından kontrol ediliyorlar ve askeri, kültür ve yiyecek dallarından birinin üzerine odaklanıyorlar. Altın hediye ederek ya da çeşitli isteklerini yerine getirerek dost ve sonra da müttefik olabiliyorsunuz. Bu durumda onların topraklarındaki kaynaklardan yararlanabiliyor ve odaklandıkları dallardan bonus kazanıyorsunuz. Fakat şehir devletleri ile pek diplomasi kuramıyorsunuz.

Civilization V, büyük değişikliklerin yanı sıra pek çok ufak ama kullanışlı farklılıklara da sahip. Mesela artık şehirler kendi kendilerini savunabiliyorlar. Bu sayede oyunun başında şehri korumak için ilk baş savaşçı üretmek zorunda kalmıyorsunuz. Üzerlerinde ne kadar defansa sahip oldukları yazıyor ve iki altıgen uzaklığa kadar düşmanı bombalayabiliyorlar. Embark sistemi sayesinde ise tüm birimleriniz taşıyıcı gemilere ihtiyaç duymadan direkt denize açılabiliyorlar. Bu, önceki oyunlarda yaşanan gemi sıkıntılarını çözüyor fakat deniz kıyılarından daha kolay saldırı alabiliyorsunuz. Ayrıca birimleriniz denize açıldığında savunmasız oluyorlar ve donanmanız ile eşlik etmeniz gerekiyor.

Civilization V’in büyük artılarının haricinde pek çok ufak eksikliği bulunuyor. Oyun hataları, yapay zekanın aşırı dengesiz davranışları ve zayıflığı, şehirlerinizin ekranını açtığınızda yakından görünüşün bulunmaması, anıtları yaptığınızda ya da oyunu herhangi bir yönden kazandığınızda ara videoların olmaması (Neyse ki çok kaliteli bir açılış videosu bulunuyor), şu an multiplayer oynayabilmek için iyi bir dengeye sahip olmaması, teknoloji ağacında neredeyse hiç bir yeniliğin bulunmaması ve daha bunlar gibi ufak tefek sorunları mevcut. Fakat biliyorsunuz ki Civilization IV için 3 adet ek paket ve pek çok yama yayınlandı. Bu kadar köklü değişiklere sahip bir devam oyunu için en başta bazı sorunların olması görmezden gelinebilir. Civilization IV için yapılan herşeyin ve daha fazlasının Civilization V için de yapılacağını düşünüyorum. Zaten yapımcı Firaxis, oyunla birlikte kullanımı çok kolay olan bir mod editörü hazırlamış. Yayınlanacak modlaryamalar ve ek paketler ile eşsiz bir multiplayer ve oyun keyfi vereceğine şüphe yok.

Oyun Videosu:
Download Civilization V


To download this game you need to have a torrent client, and deamon tools!
Download Torrent client.






Resim yazısı ekle

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder